Projecten

  • Opdrachtgever

    Particulier

  • Uitvoering

    2021-2022

Restauratie "Het Oude Slot", Slotlaan te Rotterdam

“Het Oude Slot” aan de Slotlaan in Rotterdam is een beeldbepalend monumentaal pand met fraaie voorgevel, gebouwd in 1870 met prachtig uitzicht aan de voorzijde op de Slotvijver.
De villa telt twee bouwlagen onder een zadeldak, terwijl op de achterste helft van het pand een derde bouwlaag is aangebracht met een plat dak en aan de achterzijde een steil lessenaarsdak.

Uitgangspunten restauratie

De woning is de afgelopen jaren verschillende keren verbouwd, maar gelukkig zijn er nog mooie oude originele details bewaard gebleven. De bedoeling is om zoveel mogelijk de oorspronkelijke structuur en bestaande elementen zichtbaar te maken en waar mogelijk te versterken en restaureren.

Werkzaamheden

Voor de start van het werk zijn verschillende waardevolle onderdelen beschermd en gedemonteerd.
Allereerst zijn panlatten en tengels verwijderd. Er is nieuwe dakfolie aangebracht en de pannen zijn grotendeels herdekt. Het houtrotherstel van de gootbodem hebben we aangepakt en er is een daksparing gemaakt voor het plaatsen van dakramen. Het houtwerk is behandeld tegen houtaantasters.

De vloerconstructies zijn nagekeken, diverse balkkoppen zijn aangeheeld, vervangen of ingestukt
Alle kozijnen en deuren zijn nagekeken. Diverse binnenkozijnen zijn gedemonteerd voor restauratie. Bij diverse kozijnen moesten aanpassingen worden gedaan en onderdorpels en stijlstukken vervangen worden. De glas-in-lood panelen zijn gedemonteerd om opnieuw te verloden en het breukglas is vervangen.

Al het metselwerk van de gevel is gereinigd, slechte gedeeltes zijn uitgehakt, ingeboet en opnieuw gevoegd. De gevelornamenten zijn gerepareerd.
De wijzerplaat in de gevel met hierin een uitsparing/venster in de vorm van een klok hebben we netjes gerestaureerd en teruggeplaatst.

Het pand is verduurzaamd. Bij de isolatie hebben we gekozen om de wandafwerking te verwijderen aangezien er beperkte ruimte was voor isolatie aan de voorgevel. Door het aanbrengen thermische isolatieplaten kon de wanddikte en detaillering gelijk blijven, terwijl het thermisch comfort aanzienlijk verbeterd is.

De indeling van het gebouw is aangepast. Het trapgat is vergroot en de spijlen zijn opnieuw gedraaid en voorzien van houtsnijwerk.
Op zolder zijn diverse wanden geplaatst en er is een nieuwe badkamer gerealiseerd met een lichtvenster in het plafond. Ook de keuken is uitgebreid.

De gevonden decoratie van het geornamenteerde plafond zijn in kaart gebracht en na het kleurenonderzoek is het geornamenteerde plafond gerestaureerd en zijn de beschilderingen weer in ere hersteld.

Bij de keus van materialen en kleuren op de wanden is goed nagedacht of het bij het oorspronkelijke ontwerp zou passen. Warme tinten zorgen voor een sfeervol geheel.

Resultaat

Het Oude Slot staat er weer in volle glorie bij! De restauratie van zo’n rijksmonument is elke keer weer een voorrecht. Prachtig hoe de bewaarde oude originele details nu uitkomen in het geheel en het gebouw de oude sfeer “van toen” ademt!