Projecten

Restauratie en aanbouw Oude Raadhuis te Oud Beijerland

Het Oude Raadhuis in Oud Beijerland is een van de mooiste en bekendste gebouwen in de Hoeksche Waard.
Het rijksmonument uit 1622, gebouwd op een brug over het water, ligt prachtig in het centrum van Oud-Beijerland. Het raadhuis heeft en zadeldak tussen de trapgevels, gakstenen gevels met natuurstenen banden, kruiskozijnen, een natuurstenen ingang met bordes en nissen met beelden en opzetstukken met gebogen fronton.

Uitgangspunten restauratie

De bibliotheek Hoeksche Waard verhuist naar het historische Oude Raadhuis van Oud-Beijerland.
Met deze verbouwing wordt een doorbraak gerealiseerd tussen het Oude Raadhuis zelf en de voormalige bodewoningen die erachter liggen. Zo komt het tegemoet aan de behoefte van de bibliotheek aan extra ruimte.
De uitbouw sluit goed aan bij de nieuwe rol en functie van de bibliotheek en activiteiten die ze wil organiseren.

Tegelijk wordt er een duurzaamheidsslag gemaakt. Het dak zal geïsoleerd worden en het pand wordt gasloos gemaakt door plaatsing van warmtepompen. Dit draagt bij aan de gemeentelijke ambitie om een energie neutrale regio te zijn.

Uitgangspunt bij de restauratie en inrichting is zoveel mogelijk aansluiten bij de monumentale status van het pand.

Werkzaamheden Oude Raadhuis

Om de bouwplaats gereed te maken is gestart met het plaatsen van pontons, waarop de units en materiaalcontainer geplaatst konden worden.
Na de opbouw van de steiger rondom het Oude Raadhuis is er een noodkap gemaakt en zijn van alle dakvlakken de pannen verwijderd en konden we starten met het isoleren van de kap.

Eerst is er een dampremmende folie geplaatst. Daarna hebben we hoog rendement isolatieplaten gebruikt die duurzaam zijn en brandveilig. Na verwijdering van de noodkap zijn de nokvorsten gelegd , oude loodvoegen opgeschoond, nieuwe loketten geplaatst in topgevels en schoorstenen en daarna zijn de oude pannen teruggelegd.
Als laatste zijn op het dak van het oude raadhuis en de aanbouw zonnepanelen aangebracht.

Binnenin het Oude Raadhuis zijn eerst platen aangebracht om oude historische elementen en de parketvloer in de trouwzaal te beschermen.
Vervolgens zijn de binnenwanden uitgezet en is de balklaag versterkt. Het staalwerk boven de doorgangen is aangebracht en metselwerk is weer netjes aangewerkt.

Werkzaamheden kruiskozijn

In onze werkplaats is het oude historische kruiskozijn vakkundig gerestaureerd.

In het verleden is dit kozijn opgelapt met repaircair en op verschillende plekken waren er meranti stukken opgezet. Doordat er gebruik gemaakt is van 2 verschillende houtsoorten krijg je spanningsverschillen en structuurverschillen, waardoor het hout snel gaat rotten.

In onze werkplaats is dit kruiskozijn volledig nagemaakt en hebben we het oorspronkelijke kozijn als mal gebruikt.
Het nieuwe kozijn kon met de glas-in-lood ramen weer worden teruggeplaatst.

Werkzaamheden nieuwbouw

In het water is een damwand geslagen voor het nieuwbouwgedeelte.
Na het graafwerk, zijn palen en fundering aangebracht. Op de fundering is de werkvloer gestort en de bekisting voor de te storten betonnen wanden. De buitenkant van de fundering is waterdicht afgewerkt met bitumen.

Na het verwijderen en afvoeren van de damwand is gestart met de opbouw van het nieuwbouwgedeelte en metselen van de muren.
Nadat de units en pontons zijn afgevoerd is er nog veel aandacht besteed aan het aftimmerwerk, de inrichting en het plaatsen van de meubels en stalen trap.

Resultaat

Het Oude Raadhuis is weer openbaar toegankelijk geworden voor iedereen. De bibliotheek heeft extra ruimte gekregen en met de uitbouw kunnen ze een betere invulling geven aan de activiteiten die ze willen organiseren.

Het Oude Raadhuis is een prachtige locatie om te trouwen en ook dat is weer mogelijk geworden.
Het gebouw is van grote historische waarde voor de gemeente Oud Beijerland en met deze restauratie hebben we een bijdrage mogen leveren aan behouden, uitbreiden, verduurzamen en toegankelijker maken van dit cultureel erfgoed.

Een prachtig resultaat op alle gebieden!

Eindresultaat foto's zijn gemaakt door Arjen Veldt Fotografie