Projecten

  • Opdrachtgever

    Villa van Waning BV

  • Directievoering

    New Industry

  • Uitvoering

    2020-2021

Herbestemming Villa van Waning te Rotterdam

Het rijksmonument uit 1898 is het voormalige hoofdkantoor van de cementsteenfabriek Van Waning & Co, de grondlegger van beton in Nederland. De villa is ontworpen als woonhuis en kantoor in Rotterdam Feijenoord.

Villa van Waning kreeg een kunststenen gevel in Jugendstil-stijl. Het monument kent bijzonder architectuur-, cultuur- en bouwhistorische waarde als herinnering aan de vroegste fase van betontoepassing in Nederland.

Bestaande situatie

Onze opdracht was om het karakteristieke gebouw te restaureren.

Sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw stond Villa van Waning leeg en raakte steeds meer in verval. De laatste jaren bood de villa onderdak aan kunstenaars die er antikraak woonden.

Er was sprake van lekkage in het pand. Pannen en vorsten waren gescheurd en gebroken en het dakbeschot vertoonde houtrot. Hierdoor was er vochtdoorslag aan het plafond, de wanden en de kap.

Het metselwerk vertoonde scheurvorming door corrosie van de ankers. Voegwerk was uitgespoeld en op diverse plekken was er sprake van betonrot. Ook de kozijnen en het houtwerk vertoonde houtrot en losse verbindingen.

Binnen was het pand vervuild en beschadigd en de constructieve samenhang van de monumentale trap en trappenhuis was verminderd. Ook de trap vertoonde ernstig houtrot.

Werkzaamheden

We zijn gestart om het pand waterdicht te maken. Het pannendak is verwijderd, muurplaten zijn vervangen en het dak is opnieuw bekleed.

Belangrijk was om de voorgevel identiek te houden. De oude geschilderde gevelreclame op de zijgevel is zichtbaar gebleven en opgeknapt.
Alle gevels zijn nagelopen. Op plaatsen waar het metselwerk slecht en uitgesleten was, zijn de stenen en het voegwerk voorzichtig uitgehakt en opnieuw ingeboet.

De kozijnen, het raamhout en de vensterbanken zijn verwijderd, gerestaureerd, schoongemaakt en geschilderd. De grote ramen en het stucwerk aan de achterkant van het pand verwijzen naar aanbouwen en doorgangen van de oorspronkelijke fabriek.

De oude tegels en lambrisering die in de loop der jaren van de muur zijn afgevallen hebben we weer netjes aangeheeld. Hierbij hebben we zoveel mogelijk oude tegels gebruikt.

De monumentale trap vertoonde ernstig houtrot. De trap is gedemonteerd. In onze werkplaats is de trapboom weer netjes hersteld en later teruggeplaatst in het pand.

Ter vervanging van het wapenschild dat in 2017 werd gestolen is een vrijwel identiek wapenschild gevonden uit dezelfde periode. Deze is bij de afronding van de restauratie geplaatst aan de gevel.

Naast het repareren van de gevelsteenelementen is er ook een nieuw plafondornament aan de onderzijde van het balkon gemaakt. Het betreft een rond ornament met het gewicht van circa 350 kilo, voorzien van facetranden. Door het maken van een 3D contra gietmal is dit plafondornament gestort.

De kat en hond ornamenten op de voorgevel zijn ook volledig gerestaureerd met behulp van een 3D betonprinter.

Een mooie video van de unieke 3D-print reconstructie van de ruim 120 jaar oude cementsteen ornamenten kat en hond op de gevel van Villa van Waning.

Resultaat

Het is fantastisch om te zien hoe er een stukje geschiedenis is blijven bestaan.
De voorgevel, gevelschildering, terrazzovloeren, het trappenhuis en vele andere onderdelen zijn behouden en na restauratie herkenbaar gebleven.
Na jaren van verwaarlozing heeft dit pand eindelijk weer aanzien en is in oude luister hersteld.

Er is bij de restauratie van dit pand aandacht besteed aan ieder historisch detail!